Menu

Zašto uvijek odabrati prirodno?

Većini žena, ali i dobrom dijelu muškaraca, nezamislivo je krenuti u dan bez određenih rutina posvećenih brizi za kožu. Bilo da se radi o koži lica ili tijela, broj proizvoda za njegu raste iz dana u dan. U porastu je i trend prirodne, odnosno organske kozmetike. Kakva je to prirodna kozmetika i zašto biste trebali razmisliti o napuštanju „komercijalne“ kozmetike, doznajte u nastavku.

Prirodna vs. komercijalna kozmetika

Zajedničko prirodnoj i komercijalnoj kozmetici je krajnji rezultat – učinak na kožu je kod korištenja obje vrste kozmetike vidljiv. Ipak, postupak kojim do toga dolazimo, značajno je drugačiji.

Jedna od glavnih razlika je u sastojcima. Kod komercijalne kozmetike glavninu čine industrijski kreirane supstance. One nisu bliske našem organizmu i zbog toga često dolazi do razvoja antitijela, što mi tumačimo pod izgovorom da nam neka krema ili preparat „ne odgovara“. Nadalje, takvi proizvodi mogu sadržavati i tvari štetne za organizam, kao što su mineralna ulja, parabeni i sintetički konzervansi, koji dugoročnim nanošenjem mogu imati štetne posljedice za cijelo tijelo.

Kao što smo već spomenuli, učinak korištenja obje vrste kozmetike je vidljiv. Istina je da nam komercijalna kozmetika neće odmoći, ali ni pomoći u pravilnoj njezi kože. Naime, korištenjem komercijalne kozmetike, naša koža dobiva već gotove (sintetički kreirane) sastojke koji stvaraju privid dobrog stanja kože. Ono što takvi sastojci ne omogućavaju jest normalan rad kože. Drugim riječima, s obzirom da dobiva već gotove supstance, koža postepeno prestaje samostalno stvarati određene aktivne tvari.

Naposljetku, zbog načina proizvodnje, komercijalna kozmetika značajno je povoljnija od prirodne kozmetike, što je često jedan od glavnih razloga za odlučivanje na takav oblik njege.

Prirodna kozmetika

Koža je površinom najveći ljudski organ, a apsorbira i do 60% tvari koje na nju nanesemo te ih prenosi dalje u organizam. Baš zato, trebali bismo voditi računa o kvaliteti proizvoda kojima ju njegujemo.

Kada govorimo o prirodnoj kozmetici, važno je naglasiti da većina sastojaka mora biti prirodnog podrijetla (iako ne moraju nužno biti organskog uzgoja). Uz to, ona ne bi trebala sadržavati štetne sastojke poput već spomenutih mineralnih ulja, parabena, sintetičkih konzervansa, dodatnih mirisa i bojila.

Prirodni sastojci korišteni u takvim preparatima slični su lipidima u našoj koži i dugoročno potiču rad stanica kože. Zbog toga su česte „zamjerke“ prirodnim preparatima da rezultati nisu brzo vidljivi. Upravo zbog prirodnih aktivnih sastojaka, rezultate je moguće postići dugotrajnom i redovitom primjenom, a jednom kada se postignu, puno je lakše održavati zadovoljavajuće stanje kože.

Zbog načina pripreme, prirodni proizvodi su često skuplji od onih komercijalnijalnih.

Organska kozmetika

Osim pojma prirodne kozmetike, često se spominje i ona organska. I dok je svaka organska kozmetika ujedno i prirodna, obrnuto ne vrijedi! Kod organske kozmetike, prema ECOCERT certifikatu[1], 95% svih sastojaka mora biti biljnog podrijetla, a najmanje 10% svih sastojaka mora dolaziti iz ekološke, odnosno, organske proizvodnje. Uz to, ona obavezno mora biti pakirana u pakiranja izrađena od biorazgradivih materijala ili materijala koje je moguće reciklirati te, baš kao i prirodna kozmetika, nije tesirana na životinjama.

Za lakši odabir

Iako je nešto skuplja u odnosu na komercijalnu inačicu, prirodna i organska kozmetika dugoročno ima pozitivne učinke na Vašu kožu. Osim toga, zbog kvalitete i kompaktnosti sastojaka, za potpunu njegu bit će Vam potrebna značajno manja količina proizvoda.

Ukoliko još uvijek niste pronašli odgovarajuće preparate za njegu lica i tijela, u Merkur Lifestyle wellness centru dostupni su Vam različiti preparati prirodne kozmetike Babor te prirodne i organske kozmetike Vinoble.

 

Izvor: hagi.com.pl, bepure.hr, nature.org, bakinisavjeti.com

[1] ECOCERT je jedan od najraširenijih certifikata za određivanje organskih preparata