Menu

Uradi sam – dezinfekcijsko sredstvo za ruke

Bez obzira na trenutnu situaciju u zemlji i svijetu, gdje je zbog širenja koronavirusa postalo gotovo nemoguće nabaviti sredstva za dezinfekciju ruku, recept za home-made dezinfekcijsko sredstvo za ruke uvijek nam može dobro doći. Ovaj domaći pripravak možete izliti u manje bočice i imati uz sebe kada god vam zatreba. Uz to, s obzirom na to da sadrži aromatična esencijalna ulja, odabrati možete miris koji vam najviše odgovara.

Sastojci

Za pripremu osnovne varijante dezinficijensa za ruke bit će vam potrebna svega tri sastojka, koje vrlo povoljno možete nabaviti u obližnjoj ljekarni ili drogeriji – medicinski alkohol, aloe vera gel i esencijalna ulja. Što se esencijalnih ulja tiče, možete odabrati ulje prema vašim preferencijama. Preporučaju se ulja kadulje, ružmarina, čajevca, limuna ili slatke naranče, budući da su poznata po svojim antibakterijskim svojstvima. Bez obzira na to, esencijalno ulje daje i mirisnu komponentu ovom pripravku, stoga se možete se odlučiti za bilo koju vrstu.

Priprema

2/3 čaše alkohola

1/3 čaše aloe vera gela

8-10 kapi esencijalnog ulja

Sve sastojke dobro pomiješajte u dubljoj posudi.

Kada su se sastojci sjedinili, prelijte ih u ranije pripremljenu bočicu s dozatorom.

 

Ukoliko preferirate dezinfekcijska sredstva u spreju, aloe vera gel zamijenite s biljnim glicerinom. U tom slučaju sastojci su sljedeći:

½ čajne žličice biljnog glicerina

20 kapi esencijalnog ulja čajevca

10 kapi esencijalnog ulja smreke

6 kapi esencijalnog ulja limuna

3-4 velike žlice medicinskog alkohola

U posudu s raspršivačem prvo ulijte glicerin i esencijalna ulja, potom dodajte alkohol.

Začepite bočicu i dobro promućkajte, kako bi se svi sastojci sjedinili. Koristite po potrebi.

 

Za kraj, valja napomenuti kako su dezinfekcijska sredstva za ruke samo priručni alati u borbi protiv virusa i bakterija. Prema preporukama stručnjaka, pranje ruku od minimalno 20 sekundi sa sapunom glavni je način prevencije.

 

Izvor: livesimply.me

Fotografija: Feepiks