Menu

Što je limfna drenaža?

Zasigurno ste barem jednom naišli u ponudama salona za uljepšavanje uslugu limfne drenaže. Što je zapravo limfna drenaža, kako se izvodi i kome se preporučuje, doznajte u nastavku.

Bračni par Vodder

Danski bračni par Emil i Estrid Vodder značajan dio svog djelovanja posvetili su proučavanju limfnog sustava i njegovog utjecaja na zdravlje čovjeka. Proučavanjem pacijenata koji su dolazili zbog glavobolje, migrene, akni i sinusa, zaključili su kako se uzrok navedenih stanja nalazi u natečenim limfnim čvorovima. Od tuda je proizašla ideja korištenja masaže kao sredstva za poticanje protoka limfe i smanjivanja natečenosti limfnih čvorova. Metode koje su tada propisali, uz manje prilagodbe, koriste se i danas i postale su poznati pod nazivom limfna drenaža po dr. Vodderu.

Lagana masaža

Ručna limnfna drenaža često se opisuje kao vrlo lagana masaža. Ona je puno nježnija od medicinske masaže, pokreti su laganiji te se ne koriste sredstva poput ulja ili krema. Posebnost ručne limfne drenaže je i u tome što postoje specifično određeni pokreti koji prate tok limfe, a nikada se ne izvodi limfna drenaža cijelog tijela, već se tijekom pojedinog tretmana tretira specifična zona.

Zašto odabrati limfnu drenažu?

Limfni sustav prenosi limfu – prozirnu tekućinu koja sadrži vodu, bjelančevine, bijele krvne stanice, ali i otpadne tvari. Za razliku od krvožilnog sustava u kojemu srce pumpa krv, u limfnom sustavu žile i glatka mišićna tkiva omogućavaju protok limfe. Upravo zbog toga što iz organizma odnosi štetne tvari, poticanje rada limfnog sustava limfnom drenažom omogućava:

  • detoksikaciju organizma
  • smanjenje celulita
  • smanjenje otečenosti nogu
  • smanjenje umora i „napuhnutosti“ u licu
  • poticanje rada imunološkog sustava

Osim toga, limfna drenaža koristi se i za smanjenje glavobolja i migrena, upala sinusa te u medicinske svrhe (nakon određenih kirurških ili estetskih zahvata) i kod određenih sportskih ozlijeda. Ipak, prije odlaska na tretman, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ukoliko bolujete od kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega, tromboza i sličnih zdravstvenih stanja.

U Merkur Lifestyle wellness centru fokusirani smo na estetsku primjenu limfne drenaže. Od tretmana posebno su popularni limfna drenaža nogu, koja otklanja umor i tzv. pojavu „teških nogu“ te limfna drenaža lica, koja u kratkom roku vraća blistavost i sjaj. Za optimalan odabir tretmana stručnjaci Merkur Lifestyle wellness centra stoje Vam na raspolaganju na 01/638 1160 ili na info@merkur-lifestyle.hr.