Menu

Prehrana ljeti

Većina nas prehrambene navike prilagođava godišnjem dobu. Zimi naši jelovnici uglavnom uključuju nešto težu hranu, bogatu mesnim proizvodima i poprilično oskudnim izborom sezonskih povrtnica, među kojima su glavne krumpir i kupus. Tijekom ljeta, izbor svježeg voća i povrća puno je veći, što olakšava i prilagođavanje prehrambenih navika ljetnim vrućinama.

I dok nam je zimi potrebno više energije kako bi tijelo održavalo toplinu, ljeti vremenski uvjeti uzrokuju više znojenja, zbog čega stručnjaci, kada je prehrana u pitanju, na prvom mjestu ističu važnost hidratacije organizma. Osim unošenjem veće količine vode u tijelo, izgubljenu tekućinu možemo nadoknaditi i konzumacijom voća i povrća s visokim udjelom vode poput krastavaca, salate ili lubenice. Također, preporuča se dan započeti konzumacijom voća. Na taj način radimo svojevrsnu mini-detoksikaciju organizma.

Tijekom ljeta, izbor voćki je poprilično širok, a među najkorisnijima za naš organizam su maline i kupine,breskve, marelice i nektarine. U bobičastom voću valja uživati jer je bogato vlaknima i vitaminom C, dok su breskve i njima srodne biljke obiluju vitaminom A i betakarotenom, koji pospješuje prilagodbu našeg organizma na sunca te pogoduje bržem tamnjenju kože.

Osim spomenutog voća, u prehranu ljeti važno je uključiti i različito povrće. Naše preporuke su rajčice zbog svojih antioksidativnih svojstava i tikvice koje obiluju vlaknima potrebnim za bolju probavu. Od ostalih namirnica, neka se na Vašem popisu nađu jogurti, hummus, orašasti plodovi, riba, avokado i slatki kukuruz.

Kombinacijom ovih namirnica tijelo ćete opskrbiti svim bitnim vitaminima i mineralima. Uz to, prilagodbom prehrane možete korigirati tjelesnu težinu, a u konačnici imati i više energije za obavljanje svakodnevnih poslova te kvalitetno ispunjeno slobodno vrijeme.

Uživajte u ljetu i svim njegovim slasnim plodovima!

 

Izvor: eatthis.com, eathingwell.com