Menu

Pravilnom ishranom do zdrave kože

Poznata je izreka: “Prava ljepota dolazi iznutra”. Dakle, možemo se složiti da smo ono što jedemo i da će se sve male, najmanje promjene u našim prehrambenim navikama prvo odraziti na našoj koži i noktima. Uza svo znanje koje primjenjujemo,  jako je važno osluškivati upravo svoje tijelo koje nam signalizira koja je hrana dobra ili loša za nas.

Danas  postoje i razni testovi iz krvi, a testovi  intolerancije na hranu nam sa 100%-nom sigurnošću mogu reći koju hranu naše tijelo podnosi ili ne podnosi. Upravo nepodnošenje neke hrane nam se već odražava na koži kao i drugim organima.  No,  kako je koža naš najveći organ, ona nam aknama, ekcemima, svrbeži, osipima, urtikarijama, celulitom te nekim autoimunim bolestima kao što je psorijaza,  ukazuje na to što nam je činiti i promijeniti.

Kako bismo pomogli koži da (p)ostane lijepa, mladolika i zdravija “iznutra”, važno je  izdvojiti neke namirnice koje bismo trebali uvrstiti u svoj  jelovnik.

Borovnice

Borovnice su prava bogate antioksidansima,  imaju i anti-aging efekt (usporavaju proces starenja kože). Iako su borovnice dostupne u svježem stanju, možete ih jesti same, a i kao dodatak voćnim salatama, smoothiju, desertima, shake-ovima…Kako biste iskoristili maksimum njihove nutritivne vrijednosti jedite ih u sirovom obliku.

Orašasto voće

Lješnjaci, orasi i bademi bogati su Omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu procesu hidrataciji kože i sprječavaju nastanak akni. Orašasto voće možete jesti samo, u vidu biljnog mlijeka iz domaće radinosti, dodati ih isjeckane u salate ili od njih napraviti biljni maslac, te njima dekorirati deserte i kolače.

Avokado

Čak 75% ukupnih masnoća u sastavu avokada čine zdrave, nezasićene masti (omega-3 i omega-6 kiseline) koje imaju poželjan omjer. Ulje avokada također je bogat izvor omega-3 kiselina, možete ga koristiti za pripremanje salata, a za dodatni efekt podmlađivanja kože i za njegu kože “izvana”.

Limun

Limunov sok pomaže našem organizmu da na prirodan način odstrani toksične materije. Akumulirani toksini u organizmu prvenstveno se očituju na našoj koži (akne, osipili iritacija kože), stoga je detoksikacija organizma važan korak da bi naša koža bila lijepa i zdrava.

Zeleni čaj

Uz čaj od koprive i đumbira, zeleni čaj je također jedan od “čistača toksina” koji pomaže našem organizmu da se detoksicira na prirodan način. Svakodnevnim konzumiranjem zelenog čaja pomoći ćete vašoj koži da se očisti od nečistoća i iritacija,a  ujedno pomaže i mršavljenju. On je također sjajan antioksidans i vjeran saveznik u borbi protiv gljivica.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće odlično je za detoksikaciju organizma, te poput limuna i đumbira, pomaže u održavanju kože lijepom, mladolikom i zdravom. Zeleno lisnato povrće bogato je i beta-karotenom, koje štiti kožu od oštećenja izazvanim sunčevim zračenjem.

Đumbir

Još jedna odlična namirnica za detoksikaciju je đumbir, koji ujedno stimulira i pomaže dobroj probavi (što dodatno pomaže u procesu detoksikacije).

Riba

Riba na vrhu ljestvice hrane koja je najbolja za kožu zbog nezasićenih masti i masnih kiselina, koje su po svojim svojstvima zaslužne za zdrav ten. Omega-3 i omega-6 masne kiseline nadasve su potrebne za očuvanje lijepe i njegovane kože, ali unatoč poznavanju te činjenice svjesni smo kako ih je u našoj hrani malo.

Maslinovo ulje

Prirodno bogato ulje Omega-3 masnim kiselinama pomaže koži (kako izvana u vidu maski ili masaže kože tako i “iznutra”) da se dubinski hidratizira i prevenira nastanak akni. Za maksimalni nutritivni efekt odaberite kvalitetno djevičansko maslinovo ulje i konzumirajte ga u sirovom stanju u vidu dressinga za salatu, baze za biljni namaz (poput humusa), ili možete umakati kruh u njega na vašem tanjuru za vrijeme jela.

Tamna čokolada

Konzumiranje kvalitetne tamne čokolade (s minimalnim sadržajem kakaa 70%) pomoći će vašoj koži da se obrani od negativnih efekata uzrokovanih izloženošću zagađenom zraku, kloru u vodi, dimu cigareta, prekomjerne izloženosti suncu, te spriječiti preuranjeno starenje kože.

 

Izvor: dr. sc. Mirela Marić, nutricionist