Menu

Pilates tehnika vježbanja

Prema definiciji, pilates je sustav ponavljajućih vježbi koje se izvode na prostirci ili drugoj opremi radi promicanja snage, stabilnosti i fleksibilnosti. Pilates vježbe razvijaju tijelo mišićnim naporom koji proizlazi iz core-a. Pilates tehnika njeguje svijest o tijelu kako bi podržala svakodnevne pokrete koji su učinkoviti i graciozni. Kao takav, pilates je bio popularan među plesačima, ali privlači širu publiku. Metodu pilatesa razvio je Joseph Pilates tijekom 1920 -ih.

Njegove vježbe angažiraju cjelokupnu muskulaturu tijela s fokusom na mišiće cora kojeg čine mišići abdomena, donjeg dijela leđa i stražnjice. Pokreti se izvode kontrolirano i precizno, uz stalnu povezanost uma i tijela. Ponavljajući pokrete oni se počinju pretapati jedan u drugi, cijelo tijelo radi kao cjelina te malim brojem ponavljanja dolazimo do zavidne izdržljivosti, budnosti i povezanosti sa samim sobom. Slično jogi, pilates metoda potiče duboko, svjesno disanje.

Pilatesom ćete:

  • postići fizičku i psihičku ravnotežu, te bolju koncentraciju, bez obzira na starosnu dob i fizičku kondiciju
  • preoblikovati tijelo te razviti duge i vretenaste mišiće
  • učvrstiti mišiće trbuha, stražnjice i donjeg dijela leđa
  • popraviti držanje, smanjiti bolove u leđima te ojačati kosti i zglobove
  • razviti snagu, izdržljivost, koordinaciju i gipkost
  • zahvaljujući pravilnom disanju, povećati kapacitet pluća, poboljšati cirkulaciju i izmjenu tvari
  • poboljšati emocionalno stanje, ublažiti stres i umor
  • indirektno smanjiti postotak masnog tkiva

Postoji veliki broj različitih tehnika pilatesa, no općenito tehnika pilatesa se dijeli u dvije kategorije. Pilates se može vježbati na podu, a te se vježbe zovu Mat-classes ili na spravama odnosno reformerima.

Ako se pitate je li pilates pravi za vas, važno je razmisliti o tome što želite postići. Jačanje vašeg core-a može pomoći u ublažavanju boli i nelagode u donjem dijelu leđa, dok razvoj snage cijelog tijela može poboljšati vaše performanse u nekom drugom sportu ili tjelesnoj aktivnosti. Ako tražite aktivnost s niskim učinkom koja može potaknuti cjelokupno zdravlje, smanjenje tjelesne težine i upravljanje tjelesnom težinom, pilates može zadovoljiti vaše potrebe. Zasigurno ćete ojačati core, poboljšati ravnotežu i povećati svijest o svom tijelu i tome kako se ono kao rezultat toga kreće.

Izvori: www.fitshop.hr, www.verywellfit.com