Menu

Doznajte što sve najveće svjetske kompanije nude zaposlenicima

Sretniji zaposlenici su produktivniji na poslu, stoga svjetske kompanije radnicima koji putuju osiguravaju dadilje, obitelji zaposlenika imaju mogućnost besplatnih zdravstvenih pregleda, a nude im besplatno financijsko i pravno savjetovanje...

Opće je prihvaćeno da su dodatne beneficije na poslu odlična stvar. Ustvari, po nekim istraživanjima uz plaću čine jezičac na vagi prilikom odluke promjene karijere ili ostanka na postojećem radnom mjestu. Da, te sitne stvari nam doista puno znače i volimo ih kao videe s mačkama ili malim bebama. Srećom, sve više kompanija shvaća važnost pružanja raznih pogodnosti svojim zaposlenicima, od učenja stranih jezika, plaćanja fitnessa do uređenja radnog mjesta. Sve to rezultira produktivnijim i zadovoljnijim radnicima, ali i većim osjećajem lojalnosti. Ovo su najpopularnije svjetske kompanije koje svoje djelatnike inspiriraju i pružaju maksimum pogodnosti na radnim mjestima.

Google, osim što je jedna od najjačih i najpoznatijih kompanija na svijetu, je i predvodnik po pitanju radnih uvjeta. Nije ni čudo da po raznim anketama Google uvijek ispliva na vrh najpoželjnijih poslodavaca, a o njihovim uredima diljem svijeta svi sve dobro znaju. 

Evo samo nekih beneficija koje su globalno zajedničke svim Googleovim zaposlenicima: 

1. Dodatni sadržaj: osim brige o prijevoznim sredstvima zaposlenika, svi imaju na raspolaganju teretanu, restorane prilagođene svim vrstama prehrana, sobe za opuštanje, vrtiće u sklopu centara, popuste za razna velika događanja u mjestu boravka. 

2. Zdravstvena briga: svi centri imaju liječničku dežurnu ekipu i opremljeni su za pružanje prve pomoći. Osim toga, jednom godišnje kada uzmu duži godišnji odmor Google zaposlenicima plaća putno osiguranje. 

3. Zdrava radna atmosfera: u Googleovim uredim postoji tzv Zid zahvala na kojem zaposlenici mogu međusobno pohvaliti kolege javnim zahvalama. 

4. Osobna komocija: Google pruža radnicima sve uvjete kako bi bili što produktivniji na poslu. Tako da ako imaju ljubimca, kojeg ne žele ostaviti samog, mogu ga slobodno dovesti na posao.

Accenture je multinacionalna Fortune 500 tvrtka koja pruža razne konzultantske usluge, a poznata je i po pružanju jedinstvenih radnih uvjeta svojim zaposlenicima. 

1. Financijski i pravni savjeti: osim klasičnih savjeta kako maksimizirati svoje prihode i pravnih savjeta, kompanija također savjetuje zaposlenike kako ostvariti svoje vizije u životu. Također, pružaju posebne uvjete za slučaj smrti u obitelji poput financijske pomoći i ekstra slobodnih dana. 

2. Briga o djeci: kompanija pruža posebne uvjete samohranim roditeljima i roditeljima koji često putuju u vidu čuvanja djece dok su odsutni zbog poslovnih putovanja. Također pružaju cijelim obiteljima besplatne zdravstvene preglede, članarine u teretanama i brigu o zdravlju općenito. 

3. Briga za obitelj: tvrtka osigurava djelatnicima da održavaju zdravi životni balans što uključuje odmor, slobodno vrijeme, edukaciju o zdravoj prehrani i vježbanju, produženi porodiljni dopust i plaćena bolovanja. 

Facebook danas skoro svi koristimo kako bismo se informirali i bili u kontaktu s obitelji i prijateljima. Ali, jeste li znali da je Facebook tvrtka koja vjeruje da su zaposlenici prava vrijednost tvrtke, te se trude pružiti im najbolje radne uvjete. 

1. Jednakost – svi radnici se jednako tretiraju i imaju ista prava. Nemaju odvojene urede, direktor i običan programer imaju jednake stolove, svi imaju pristup kafićima, dućanima sa zdravom prehranom ili slatkišima, na raspolaganju im je radionica za popravak bicikala

2. Dućan za zaposlenike – svi smo tu ti tamo zaboravili punjač doma, prestao nam je raditi miš ili nam se ispraznila baterija u nekom uređaju. Zaposlenici Facebooka nemaju brige oko tih stvari, kao što mi imamo aparat za kavu tako oni imaju aparate s besplatnim perifernim uređajima kojeg mogu koristiti bilo kada. Također imaju i normalne dućane u kojima mogu kupovati uredsku i tehničku robu i neke osnovne potrepštine za rad po vrlo povoljnim cijenama koje Facebook subvencionira. 

3. Podrška u svakom smislu – zaposlenici imaju podršku 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, za sve probleme koje imaju. Bilo da se radi o pokvarenom kompjuteru, stresu ili problemima s kilogramima, Facebook pruža pomoć svojim zaposlenicima kako bi bili što produktivniji i sretniji u životu. 

Microsoft je jedna od najvećih tvrtki na svijetu i redovito na listi najpoželjnijih poslodavaca. Iako ih ne prati imidž kao neke druge tvrtke, zaposlenici Microsofta uz neke uobičajene povlastice, popust medicinskog osoblja unutar centra, velikog parka za opuštanje i dvoranskih sportova, uživaju i u dosta drugih pogodnosti. 

1. Popusti na smještaj i događaje – zaposlenici Microsofta mogu bezbrižno putovati svijetom jer imaju popuste u većini hotela. Također, mogu dobiti povoljnije ulaznice za popularne sportove kao što su košarka, golf ili drugi veliki eventi. 

2. Popusti na usluge i uređaje – osim popusta na hardware i software, zaposlenici uživaju i popuste u raznim dućanima, restoranima i kafićima. Mogu i povoljno skrbiti o djeci dok su na putu ili tijekom radnog vremena, jer Microsoft pomaže oko organizacije čuvanja djece. A kako bi zaposlenici bili zdravi, pružaju im savjete o prehrani i tjelovježbi.

3. Team building – Microsoftov team building ne služi samo kao izlika za jelo i piće na račun firme, već kao event na kojem će se zaposlenici osloboditi stresa i pomoći odgovornima da im učine radno mjesto još ugodnijim za rad. Tvrtka je također jako socijalno osjetljiva tako da zaposlenici često skupljaju novac za razne dobrotvorne udruge.

SAS Institute je američki multinacionalni developer analitičkog softwarea koji pomaže organizirati, analizirati i izvještavati o poslovnim rezultatima. Kao i većina hight tech kompanija, pružaju razne pogodnosti svojim zaposlenicima kojima brinu o njihovom životu. 

1. Medicinsko savjetovanje: osim liječničkih pregleda i pomoći pri liječenju, pružaju savjete i za zdravi život i opuštanje. Također, daju zaposlenicima dodatna zdravstvena osiguranja, pomažu u rješavanju osobnih problema, subvencioniraju čuvanje djece, izrade plana prehrane i vježbanja... U nekim centrima imaju i bračno savjetovanje kako bi pomogli zaposlenicima riješiti privatne probleme. 

2. Financijsko savjetovanje: SAS zaposlenici imaju mogućnost on line savjetovanja u vezi privatnog financijskog stanja kao i dodatne popuste kod mnogih brandova, čak i lijekova. 

3. Komunikacija: SAS je svjestan da kao tvrtka koja zapošljava veliki broj ljudi ima i veliki broj individualaca koji imaju probleme poput treme kod izlaganja i govora pred velikim auditorijem, probleme s organizacijom i slično, stoga pružaju zaposlenicima psihološku pomoć kako bi prebrodili strahove i uspješnije se razvijali u daljnjoj karijeri. Svim ovim tvrtkama je zajedničko da cijene svoje djelatnike, osiguravaju im sigurnost, poticajnu radnu okolinu te se brinu o njima i njihovim obiteljima kako bi znali da ih se cijeni i da im se želi pomoći. Time potiču djelatnike da daju sve od sebe u svim situacijama i postižu najbolje rezultate na obostrano zadovoljstvo. Navikli smo da ovakve pogodnosti imaju samo najveće i najpoznatije svjetske kompanije, međutim i mi u Hrvatskoj možemo imati zdraviju i opušteniju radnu atmosferu.


Merkur Lifestyle Corporate wellness programima pokriva sve potrebe čovjeka kako bi se osjećao najbolje u svojoj koži u poslovnom okruženju, te tako povećao produktivnost svog rada, a samim time i rada kolektiva. Cilj je potaknuti zaposlenike da se zapitaju što mogu promijeniti u svom životu kako bi živjeli ispunjenije i sretnije. Merkur Lifestyle s programima koje nudi ima za cilj: umanjiti razinu  stresa, educirati o zdravoj prehrani i zdravim obrocima na radnom mjestu, potaknuti djelatnike na pozitivne promjene te općenito pružiti više životne radosti i osigurati pozitivne promjene u načinu života koje nas čine aktivnima i zdravima. Trajanje može biti jedan radni dan ili radni tjedan, a mjesto organizacije je in-house ili prema izboru. Sve što možemo učiniti za naše zdravlje danas, donijet će nam blagostanje i više životne radosti sutra. Za više informacija posjetite Merkur Lifestyle ili kontaktirajte mail info@merkur-lifestyle.hr

(Sadržaj je kreiran u suradnji s Večernjim listom.)