Menu

Bezbrižno na godišnji odmor

Godišnji su odmori sve bliže i dok je ritam rada preko ljeta obično usporeniji, a opseg posla smanjen, za prave „pčele radilice“ ponekad je teško ostaviti sve obaveze iza sebe i u potpunosti se isključiti iz svakodnevne rutine. Kako bi ove godine vaš odmor bio za pamćenje i kako biste se što bolje odmorili, donosimo nekoliko praktičnih savjeta za pripremu za godišnji odmor.

Savjet stručnjaka

Kada je u pitanju odlazak na godišnji odmor, stručnjaci se slažu kako je on ključan za održavanje motivacije i uspješnosti na poslu. Štoviše, postoje i istraživanja kojima je dokazano kako se učinkovitost zbog nakupljenog stresa može drastično smanjiti, što u konačnici vodi do nezadovoljstva poslom i potragom za novim zanimanjem. Dakle, ukoliko volite svoj posao, svakako se odmorite od njega s vremena na vrijeme.

Kako biste se što bolje odmorili, odmor započnite vježbati i prije službenog odlaska na godišnji i to na način da se svakodnevno, bar na sat vremena odvojite od svojih pametnih uređaja i ne provjeravate najnovije poruke, mailove, vijesti i novosti na društvenim mrežama. Uvježbavanjem odvajanja od posla, na godišnjem odmoru vam neće biti preveliki problem odvojiti se od rutine kroz duži vremenski period. Također, prije odlaska obavijestite kolege da vas neće biti te dogovorite komunikaciju samo u nužnim slučajevima. Na taj način osnažujete tim i potičete ga da sam donosi odluke, posebice ukoliko ste na vodećoj poziciji, a sebi osiguravate nesmetan odmor.

Osim prenošenja ključnih informacija i komunikacije na kolege iz ureda, važno je i osvijestiti da ne morate nužno sve dovršiti prije godišnjeg. Posao će vas dočekati i kad se vratite, a odmori ćete zasigurno imati puno više elana za rad, možda čak i novih ideja koje mogu poboljšati projekte na kojima radite.

Za lakši povratak na posao

Jednom kada ste uvježbali svoj odlazak na odmor i dobro se odmorili, potrebno je ponovo se prilagoditi radnoj rutini i navikama. Stoga za što lakši povratak preporučamo da prvi dan oslobodite od sastanaka i ostavite dovoljno vremena za proći kroz sve mailove i propuštene telefonske pozive. Porazgovarajte kolegama o zbivanjima u uredu dok vas nije bilo te rasporedite prioritete kako ne biste odmah prvi dan ostali i više no što je potrebno u uredu. Vremena za prekovremene sate će zasigurno biti i više nego dovoljno tijekom godine, a sjećanje na odmor može vrlo lako izblijediti ukoliko odmah preopretetimo organizam.

 

Izvor: Harvard business review  (hbr.org)// womeninadria.com